Mycoplasma bovis – sygdomsdynamik og karakterisering i danske kvægbesætninger

Mycoplasma bovis – sygdomsdynamik og karakterisering i danske kvægbesætninger
Projektansvarlig

De senere år har vist en stigende forekomst og klinisk betydning af infektion med Mycoplasma bovis (MB) i danske kvægbesætninger. Usikkerhed omkring mulige udløsende faktorer for infektioner (yver-, lunge- og ledbetændelse) hos kvæg samt mangel på konklusioner, der kan bruges til bekæmpelse af MB i besætninger (fra projekt ’Mycoplasma-beredskabet 2011’), nødvendiggør iværksættelse af en koordineret og systematisk forskning og udvikling. Kvægbranchen har derfor sammen med forskningsinstitutionerne søgt om midler til disse aktiviteter i de kommende 3 år (ansøgning MB2013-15 til KAF).

Der ses imidlertid stadig nye udbrud og fortsat smittespredning i Danmark i 2012, hvilket gør det nød-vendigt at fremskynde udvalgte aktiviteter til gennemførelse i indeværende år. Der gennemføres derfor i 2012 et feltstudie, hvor der indsamles relevante kliniske og laboratoriemæssige data, som vil gøre det muligt for MB2013-15 at komme hurtigt fra start vha. en større mængde af relevant data. Erfaringerne fra feltstudiet vil desuden bruges til at kvalificere det planlagte forsøgsdesign for MB2013-15. Formålet er at generere ny viden om MB smittedynamik til brug i bekæmpelse af sygdommen. Undersøgelsen gennemføres i 3 kvægbesætninger med og 3 kvægbesætninger uden tegn på smitte med MB. Der indsamles detaljerede data fra dyr i forskellige aldersgrupper til serologisk og bakteriologisk undersøgelse og der gennemføres genetisk karakterisering af de forskellige MB bakteriestammer.

Clostridiebakterier eller deres toksiner i gødning forklarer ikke mycoplasmaudbrud

Giftstoffer fra clostridie-bakterier i gødningen kan ikke kædes sammen med forekomsten af den mycoplasma i malkekvægsbesætninger. Det er konklusionen på en undersøgelse foretaget af Videncentret for Landbrug, Kvæg som et led i mycoplasma-udredningen.

Rapport om Mycoplasma-beredskabet 2012

Resultat af udredningsarbejde, foretaget af Landbrug & Fødevarer, Kvæg, i forbindelse med mistanke om udbrud af Mycoplasma i en række danske kvægbesætninger i efteråret 2011

Udredningsarbejdet om mycoplasma er afsluttet

Udbrud af infektioner med Mycoplasma bovis i danske kvægbesætninger hører formentlig til i gruppen af multifaktorielle sygdomme, hvor den udløsende faktor er forskellig fra besætning til besætning.

Sådan håndteres Mycoplasma-mastitis i USA

Ved udbrud af mycoplasma-mastitis i USA er højeste prioritet at finde de inficerede køer og sørge for holdopdeling og slagtning så hurtigt som muligt. Det understreges i følgende oversættelse af en artikel fra National Mastitis Council* (USA).

Jagten på viden om mycoplasma fortsætter

Nyt pilotprojekt sætter hårdt ind på at skaffe ny viden om, hvordan mycoplasmainfektioner udvikler sig i smittede dyr og besætninger. Målet er at gøre rådgivningen i ramte besætninger endnu mere effektiv og målrettet.

Mange kvægbesætninger i Schweitz har mycoplasma-antistoffer

Analyse på baggrund af hyppige udbrud med mycoplasma i Schweiz viser antistoffer hos 47 pct. af de undersøgte kvægbesætninger. Analysen peger også på, at mælk fra yverbetændelse er en væsentlig årsag til spredning af bakterien inden for besætningen.